Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

O «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» μετακομίζει…. 65.000 υπαλλήλους ΟΤΑ

Ένα πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του «Καλλικράτη», δηλαδή τις συνενώσεις μέσα από τις οποίες θα δημιουργηθούν οι 370 νέοι δήμοι. Η μεταρρύθμιση θα δείξει την πόρτα εξόδου σε ένα μεγάλο αριθμό συμβασιούχων στους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα έχει υπολογιστεί ότι ο αριθμός των συμβασιούχων ανέρχεται στους 90.000 και μέσα σε ένα διάστημα δύο ετών θα πρέπει να παραμείνουν γύρω στις 20.000-25.000 στην εργασία τους. Οι αριθμοί των 65.000 χιλιάδων φαντάζει εξωφρενικός και ειδικά σε μια περίοδο που η ανεργία μαστίζει την χώρα μας.
 Η «λεία» για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους είναι πολύ εύκολη, γιατί δυστυχώς η τοπική αυτοδιοίκηση σκόπιμα απασχολεί συμβασιούχους στην πλειοψηφία των κοινωνικών παροχών όπως καθαριότητα, βοήθεια στο σπίτι, τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, γιατί μπορεί να λυθεί ευκολότερα χωρίς περαιτέρω ανανέωση. Άρα η πιθανή αντικατάσταση των υπαλλήλων αυτών με μόνιμους, περιορίζει τον αριθμό και ο «Καλλικράτης» θα παρουσιάσει πρόβλημα υλοποίησης. Οι νέοι δήμοι θα απαρτίζονται από τους μόνιμους υπαλλήλους που όμως και για αυτούς τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα. Μετά την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου οι μόνιμοι υπάλληλοι των νομαρχιών θα πρέπει να επιλέξουν εντός 60 ημερών, εάν επιθυμούν να μεταταχθούν ή όχι στους νέους δήμους. «Παράθυρο» για τις συγκεκριμένες μετατάξεις αποτελεί το δεδομένο ότι, όσοι υπάλληλοι μεταφερθούν από τις νομαρχίες στους δήμους, θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στην ίδια περιοχή. Παράλληλα από την 1/1/2011 πρόκειται να κλείσουν περίπου οι 1800 δημοτικές επιχειρήσεις στις οποίες υπηρετούν με συμβάσεις έργου. Το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων εντάσσεται στη δέσμευση που έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης να μειωθούν από τις αρχές του νέου έτους τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα που ελέγχονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε 2.000, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι. Παράλληλα, το νομοσχέδιο «Καλλικράτης» έχει ως σκοπό να καταπολεμηθούν τα κρούσματα διαφθοράς και κακοδιοίκησης στις προσλήψεις κυρίως των συμβασιούχων με την παράκαμψη του ΑΣΕΠ.

Από την εμπειρία μου και τη θητεία στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης διερωτάμαι αν η καταπολέμηση της ανεργίας ενισχύεται με την απόλυση ενός δυναμικού που στηρίζεται σε συμβάσεις έργου ή στην απορρόφησή τους στους Δήμους που οι ανάγκες είναι αυξημένες. Ειδικότερα αν αναλογιστούμε ότι στον Δήμο μας ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων δεν είναι ικανός να καλύψει τομείς που καλύπτονται από συμβασιούχους, φανταστείτε πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα. Εν αναμονή των εξελίξεων οι απαντήσεις θα δοθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου